Van koffieboon tot koffie

Nadat de besjes geplukt zijn, worden ze in een bak met water gegooid. De rijpe besjes zullen naar de bodem zinken terwijl de onrijpe besjes blijven drijven, deze worden weggegooid. Na het sorteren wordt het vruchtvlees van de besjes verwijderd. Als de koffiebonen helemaal schoon zijn worden ze gedroogd in de zon. Na het drogen van de bonen worden ze weer gesorteerd en gaan ze naar de brander. De koffiebonen gaan samen met een beetje olie in een speciale oven. Hier worden ze geroosterd totdat de gewenste kleur en geur zijn bereikt. Een deel van de gebrande koffiebonen wordt gemalen, vacuümverpakt en verkocht het andere deel wordt ongemalen verpakt en verkocht. Nu de bonen klaar zijn kan er koffie van gezet worden. Er wordt een bepaalde hoeveelheid droge stof, gemalen of ongemalen koffiebonen, toegevoegd aan een bepaalde hoeveelheid warm water. Het water loopt door de gemalen koffiebonen en krijgt smaak, geur en kleur mee.

Verschillen tussen koffieboon soorten

Je zult vast wel eens gemerkt hebben dat er heel veel soorten koffiebonen te koop zijn. Toch komen bijna al deze bonen van dezelfde plant. Het verschil tussen die koffiebonen zit in de brandtijd. Als er op de verpakking van de koffiebonen staat dat deze licht gebrand zijn wil dit zeggen dat ze vrij kort zijn gebrand. Koffiebonen die licht gebrand zijn, hebben een milde en zachte smaak. Koffiebonen die donker of heel donker gebrand zijn, hebben een veel sterkere en veel zwaardere smaak die naar het bittere neigt. Natuurlijk zijn er ook opties die tussen licht en donker liggen. Proef zo veel mogelijk soorten koffie, om uiteindelijk je favoriet te kiezen.

Terug naar categorie
Meest gelezen
Bekijk blogs per categorie